Вітамін К - необхідна поживна речовина для нашого організму. Він зміцнює кістки, сприяє виробленню кальцію та інших «будівельних матеріалів» організму.
Вперше вітамін К було виділено з люцерни у 1939 році в лабораторії швейцарського вченого Каррера, його назвали філлохіноном. У тому ж році американські біохіміки Бінклей і Дойзі отримали з риби, що гниє, борошно речовина з антигеморагічним дією, але з іншими властивостями, ніж препарат, виділений з люцерни. Ця речовина отримала назву вітамін К2, на відміну від вітаміну із люцерни, названого вітаміном К1.
- Вітамін K1 (філлохінон): міститься в рослинній їжі (броколі, зелені листові види салату, кріп, петрушка, кінза, тархун, зелений базилік, шпинат, усі білі та зелені види капусти, зелені помідори, кропива тощо)
- Вітамін K2 (менахінон): міститься в продуктах тваринного походження та ферментованих продуктах. В основному це молочні продукти та продукти тваринного походження, наприклад, субпродукти: печінка та нирки, яйця, сири, кефір, сметана, соя, м'ясо: яловичина, телятина, свинина, курка, риба (лосось, камбала, морський окунь). Також бактерії у шлунково-кишковому тракті природним чином виробляють вітамін.
Сам К2 також має різні форми. Зараз науці відомо 9 версій хімічної будови менахінона, вони пронумеровані від МК-4 до МК-13. Їхній вплив на організм ідентичний, однак вони можуть відрізнятися за ступенем засвоюваності, а також складністю виділення з продуктів харчування. У біологічно активних добавках використовуються 2 форми:
- MK-4; міститься в продуктах тваринного походження, таких як печінка, жир, яєчний жовток та сир.
- MK-7; утворюється в результаті бактеріального бродіння і міститься в ферментованих продуктах, таких як натто, місо та квашена капуста. Він також виробляється кишковими бактеріями
Обидві ці форми, безумовно, приносять користь організму, і відрізняються одна від одної лише кількістю ізопреноїдних ланок у боковому ланцюзі. Оскільки вітамін MK 7 має більше ланок, він довше залишається активним, ніж форма MK4.
Які функції виконує вітамін К.
-
Вітамін К підтримує здоров'я кісток, покращує їх щільність та знижує ризик переломів. Вітамін відіграє центральну роль у метаболізмі кальцію – основного мінералу, що міститься у ваших кістках та зубах.
-
Вітамін К необхідний для вироблення протромбіну, білка та фактора згортання, який є важливим для згортання крові. Нормальне згортання крові є важливим фактором здоров'я людини.
-
Вітамін К допомагає, запобігаючи відкладенню кальцію в артеріях, запобігаючи мінералізації, при якій мінерали накопичуються в артеріях. Це дозволяє серцю вільно перекачувати кров по тілу.
- Допомагає у запобіганні втраті кісткової маси у постменопаузі.
- Вітамін К грає дуже важливу роль у процесі обміну речовин.
Чому вітамін Д потрібно пити разом із К?
Вітамін D і вітамін K - незамінні жиророзчинні поживні речовини
Вітамін D, який часто називають «сонячним вітаміном», багатий жирною рибою та риб'ячим жиром, але він також виробляється вашою шкірою, під сонячним світлом. Одна з основних функцій вітаміну D – сприяти засвоєнню кальцію та підтримувати адекватний рівень кальцію в крові. Дефіцит вітаміну може призвести до втрати кісткової тканини. Однак вітамін D не повністю контролює, куди у нашому організмі потрапляє кальцій. Ось де набуває чинності вітамін К.
Коли справа доходить до метаболізму кальцію, вітаміни D і K працюють разом. Обидва відіграють важливі ролі.
Вітамін К регулює вміст кальцію в організмі як мінімум двома способами:
- Сприяє кальцифікації кісток: вітамін К активує остеокальцин, білок, який сприяє накопиченню кальцію в кістках і зубах.
- Зменшує кальцифікацію м'яких тканин: вітамін К активує матричний білок GLA, який запобігає накопиченню кальцію в м'яких тканинах, таких як нирки та кровоносні судини.
Одним словом, велика кількість вітаміну D може спричинити кальцифікацію кровоносних судин, а вітамін K може допомогти запобігти цьому. Ось чому рекомендується приймати Д3 та вітамін К разом. Купити якісну добавку Вітаміну Д3 та К2 за низькою ціною в інтернет-магазині BioMax. У магазині представлені тільки американські виробники, ознайомитися з продукцією ви можете, перейшовши за цим посиланням.
Скільки потрібно приймати на добу?
Вік |
ЧОЛОВІКИ |
ЖІНКИ |
0-6 місяців |
2,0 мкг |
2,0 мкг |
7-12 місяців |
2,5 мкг |
2,5 мкг |
1-3 роки |
30 мкг |
30 мкг |
4-8 років |
55 мкг |
55 мкг |
9-13 років |
60 мкг |
60 мкг |
14-18 років |
75 мкг |
75 мкг |
19 + років |
120 мкг |
90 мкг |