Кількість
|
Вартість
|
||
|
Що таке антиоксиданти?
Антиоксиданти - це речовини, які можуть запобігти або уповільнити пошкодження клітин, викликане вільними радикалами, нестабільними молекулами, які організм виробляє у відповідь на вплив навколишнього середовища та інші фактори.
Вільні радикали - це з'єднання, які можуть заподіяти шкоду, якщо їх рівень в організмі занадто високий. Вони пов'язані з безліччю хвороб, включаючи діабет, хвороби серця і ін. Фактори, що збільшують вироблення вільних радикалів в організмі, можуть бути внутрішніми, наприклад запаленням, або зовнішніми, наприклад, забрудненням, впливом ультрафіолету і сигаретним димом.
У вашого тіла є власний антиоксидантний захист, який контролює вільні радикали. Джерелами антиоксидантів можуть бути природними або штучними. Вважається, що деякі продукти на рослинній основі багаті антиоксидантами. Антиоксиданти рослинного походження - це свого роду фітонутрієнти або поживні речовини рослинного походження. Деякі вітаміни, такі як вітаміни E і C, є ефективними антиоксидантами.
Як діють вільні радикали?
У вашому тілі постійно утворюються вільні радикали. Без антиоксидантів вільні радикали дуже швидко заподіють серйозної шкоди, що в кінцевому підсумку призведе до поганих наслідків.
Однак вільні радикали також виконують важливі функції, необхідні для здоров'я. Наприклад, ваші імунні клітини використовують вільні радикали для боротьби з інфекціями. В результаті вашому організму необхідно підтримувати певний баланс вільних радикалів і антиоксидантів.
Коли кількість вільних радикалів перевищує кількість антиоксидантів, це може привести до стану, званому окислювальним стресом. Тривалий окислювальний стрес може пошкодити вашу ДНК і інші важливі молекули вашого тіла. Іноді це навіть призводить до загибелі клітин. Відомо, що кілька факторів способу життя, стресу і навколишнього середовища сприяють надмірному утворенню вільних радикалів і окисного стресу, в тому числі:
- забруднення повітря
- сигаретний дим
- вживання алкоголю
- токсини
- високе споживання поліненасичених жирних кислот
- радіація, в тому числі надмірне загоряння
- бактеріальні, грибкові або вірусні інфекції
- надмірне споживання заліза, магнію, міді або цинку
- занадто багато або занадто мало кисню в вашому тілі
- інтенсивні і тривалі вправи, що викликають пошкодження тканин
- надмірне споживання антиоксидантів, таких як вітаміни C і E
- дефіцит антиоксидантів
Типи антиоксидантів
Вважається, що існують сотні і, можливо, тисячі речовин, які можуть діяти як антиоксиданти. У кожного своя власна роль, і вони можуть взаємодіяти з іншими, допомагаючи організму працювати ефективно.
«Антиоксидант» насправді не є назвою речовини, а скоріше описує, на що здатний ряд речовин.
Приклади антиоксидантів, що надходять ззовні, включають:
- вітамін А
- вітамін С
- вітамін Е.
- бета-каротин
- лікопін
- лютеїн
- селен
- марганець
- зеаксантин
Відомі приклади включають куркуміноїди в куркумі і олеокантал в оливковій олії першого холодного віджиму, флавоноїди, флавони, катехіни, поліфеноли і фітоестрогени - це всі типи антиоксидантів і фитонутриентов, і всі вони містяться в продуктах рослинного походження. Ці речовини діють як антиоксиданти, але також мають сильну протизапальну дію
Кожен антиоксидант виконує різні функції і не є взаємозамінним. Ось чому так важливо мати різноманітне харчування.
Антиоксиданти в продуктах харчування
Антиоксиданти необхідні для виживання всього живого. Наше тіло виробляє власні антиоксиданти, такі як клітинний антиоксидант глутатіон. У рослин і тварин, а також у всіх інших форм життя є власна захист від вільних радикалів і окисного пошкодження.
Отже, антиоксиданти містяться у всіх цілісних продуктах рослинного і тваринного походження. Адекватне споживання антиоксидантів важливо. Фактично, ваше життя залежить від прийому певних антиоксидантів, а саме вітамінів C і E.
Однак в їжі міститься багато інших несуттєвих антиоксидантів. Хоча вони не потрібні вашому організму, вони грають важливу роль в загальному здоров'я.
Користь для здоров'я, пов'язана з дієтою, багатою рослинами, принаймні частково пов'язана з різноманітністю антиоксидантів, які вони надають. Ягоди, зелений чай, кава і темний шоколад відомі тим, що є хорошими джерелами антиоксидантів. Згідно з деякими дослідженнями, кава є найбільшим джерелом антиоксидантів в західній дієті, але частково це пов'язано з тим, що середня людина не їсть так багато продуктів, багатих антиоксидантами. М'ясні продукти та риба також містять антиоксиданти, але в меншій мірі, ніж фрукти і овочі.
Антиоксиданти можуть збільшити термін зберігання як натуральних, так і оброблених харчових продуктів. Тому їх часто використовують в якості харчових добавок. Наприклад, вітамін С часто додають в оброблені харчові продукти в якості консерванту.