Кількість
|
Вартість
|
||
|
Як випливає із самої назви, Манука мед отримують із цвіту дерева манука. Це дерево росте в Австралії та Новій Зеландії і також відоме як чайне дерево та його інший різновид Melaleuca alternifolia. Ці два дерева є різними видами сімейства миртових та мають деякі спільні риси, зокрема містять велику кількість ароматичних ефірних олій. Обидва є джерелом ефірних олій, які використовують для виготовлення препаратів для зовнішнього застосування для шкіри та загоєння ран. А квіти обох дерев виробляють нектар та пилок, які збирають медоносні бджоли. Справжній, офіційно підтверджений мед манука має містити принаймні 70 відсотків пилку, що походить саме з цвіту дерева манука.
Відповідно до сучасних досліджень, мед мануки володіє противірусним, протигрибковим і протимікробним ефектом, сприяє регенерації тканин, виступає в якості антиоксиданту, пребіотика та протизапального засобу.
У чому унікальність меду мануки?
На смак і вигляд такий мед відрізняється від звичайного: він володіє більш щільною консистенцією через високий вміст білків. Як правило, мед манука відрізняється темно-бежевим або темно-коричневим кольором і дуже насиченим смаком.
Як і інші види меду, мед мануки складається на 80% з цукрів і на 17% - з води. Частину складають органічні кислоти, мінеральні речовини, ферменти. У меді міститься від 4 до 5% фруктополігосахарідов - це високоякісні пребіотики, що сприяють нормалізації мікрофлори кишечника.
Усі види меду містять близько 200 біологічно активних хімічних речовин. Це відмінне джерело амінокислот, вітамінів групи B, цинку, калію, кальцію, заліза, магнію і фосфору. При цьому в меді манука міститься в 4 рази більше перерахованих корисних речовин, в порівнянні з іншими видами меду. Основні лікувальні властивості меду проявляються завдяки високому вмісту поліфенолів у необробленому меді.
Особливість меду мануки в тому, що він містить унікальну речовину - метилгліоксаль - додає йому антисептичні властивості. Це біологічно активна речовина, що не зустрічається в інших різновидах меду в такій значній кількості, сприяє швидкому загоєнню ран і відновленню тканин, стимулюючи імунні сили організму.
Користь меду манука для здоров'я порожнини рота
Згідно з даними досліджень, застосування меду мануки має антибактеріальний ефект і запобігає формуванню резистентних бактеріальних штамів, крім того, речовини в складі меду не допускають ріст бактеріальних біоплівок, знижують виділення кислот бактеріями, знижують симптоматику гінгівіту.
У рандомізованому контрольованому дослідженні було показано, що вживання меду мануки надає профілактику карієсу і гінгівіту у період після ортодонтичного лікування. Крім того, згідно з даними досліджень, мед мануки та інші необроблені види меду можна застосовувати для ополіскування порожнини рота, причому такий розчин по ефективності не поступається хлоргексидину.
У ряді досліджень повідомляють про наступні корисні властивості меду мануки:
- Сприяє зниженню неприємного запаху з рота і запалень в ранах, що виникають при плоскоклітинній карциномі ротової порожнини.
- Сприяє пом'якшенню симптоматики мукозиту, викликаного опроміненням пацієнтів з раком шиї або голови, що проходять променеву терапію.
- Сприяє лікуванню сухості слизової оболонки порожнини рота, викликаної опроміненням пацієнтів з раком шиї або голови, що проходять променеву терапію.
- Сприяє загоєнню хронічних або незагоюваних ран у пацієнтів з раком шиї або голови після променевої терапії.
Поживна цінність | ||
Розмір порції: 1 ст. л. (15 мл) | ||
Порцій в упаковці: 16 | ||
Кількість в 1 порції | % від добової норми* | |
Калорії | 45 | |
Усього жирів | 0 г | 0 % |
Натрій | 0 мг | 0 % |
Усього вуглеводів | 12 г | 4 % |
Цукор | 12 г | 24 %† |
Білки | 0 г |