Кількість
|
Вартість
|
||
|
Вітаміни - це органічні речовини, в незначних кількостях присутні в натуральних продуктах харчування. Дефіцит будь-якого конкретного вітаміну може збільшити ризик розвитку певних проблем зі здоров'ям. У кожного організму різні потреби в вітамінах. Наприклад, людям необхідно отримувати вітамін С зі свого раціону, в той час як собаки можуть виробляти весь вітамін С, в якому вони потребують. Для людини вітамін D не міститься в їжі в досить великих кількостях. Організм людини синтезує вітамін під впливом сонячного світла, а це найкраще джерело вітаміну D.
Різні вітаміни грають різні ролі в організмі, і людині потрібна різна кількість кожного вітаміну, щоб залишатися здоровим.
В даний час існує 13 визнаних вітамінів, які поділяються на 2 групи: жиророзчинні та водорозчинні вітаміни.
Жиророзчинні вітаміни:
Жиророзчинні вітаміни включають вітаміни A, D, E і K. Вони грають важливу роль в безлічі фізіологічних процесів, таких як зір, здоров'я кісток, імунна функція і коагуляція. Вітаміни добре розчинні тільки з жирною їжею. Харчові жири допомагають організму абсорбувати жиророзчинні вітаміни через кишечник. Запаси цих вітамінів можуть залишатися в організмі протягом декількох днів, а іноді і місяців.
Вітамін А
Один тип відбувається з тварин джерел їжі. Він допомагає вам бачити вночі, виробляти червоні кров'яні тільця і боротися з інфекціями. Інший тип - в рослинній їжі. Це допомагає запобігти пошкодження клітин і проблему з очима, звану віковою дегенерацією жовтої плями. (Але занадто багато вітаміну А може пошкодити вашу печінку.)
- Хімічні назви: ретинол, сітківка і «чотири каротиноида», включаючи бета-каротин.
- Дефіцит: це може викликати курячу сліпоту і кератомаляції, в результаті чого передній прозорий шар очі стає сухим і каламутним.
- Хороші джерела: це печінку, жир печінки тріски, морква, броколі, солодка картопля, масло, капуста, шпинат, гарбуз, зелень капусти, деякі сири, яйця, абрикоси, диня і молоко.
Вітамін D
Вітамін D грає значну роль в регуляції кальцію і підтримці рівня фосфору в крові. Ці фактори життєво важливі для підтримки здоров'я кісток. Надзвичайно важливим є для новонародженої дитини, без цього вітаміну неможливе нормальне формування скелета.
- Хімічні назви: ергокальциферол, холекальциферол.
- Недолік: це може викликати рахіт і остеомаляція або розм'якшення кісток.
- Хороші джерела: вплив ультрафіолетових променів B від сонця або інших джерел змушує організм виробляти вітамін D. Жирна риба, яйця, яловича печінка і гриби також містять вітамін.
Вітамін Е
Антиоксидантна активність вітаміну Е допомагає запобігти окислювальний стрес, проблему, яка збільшує ризик широко поширеного запалення і різних захворювань.
- Хімічні назви: токоферол, токотриенол.
- Дефіцит: зустрічається рідко, але може викликати гемолітичну анемію у новонароджених. Цей стан руйнує клітини крові.
- Хороші джерела: це зародки пшениці, ківі, мигдаль, яйця, горіхи, листова зелень і рослинні масла.
Вітамін К
Організму необхідний вітамін К для вироблення протромбіну, білка і фактора згортання, який важливий для згортання крові і метаболізму кісток.
- Хімічні назви: филлохинон, менахінон.
- Дефіцит: низькі рівні можуть викликати незвичайну схильність до кровотечі або кровоточивого діатезу.
- Хороші джерела: до них відносяться натто, листова зелень, гарбуз, інжир і петрушка.
Водорозчинні вітаміни:
До водорозчинних вітамінів належать: вітаміни С, В1, В2, В3 (РР), В6, В12, фолієва кислота, пантотенова кислота і біотин. Їх основна особливість - не накопичувати в організмі зовсім або їх запасів вистачає на дуже тривалий час. Тому, передозування можливе лише для деяких з водорозчинних вітамінів.
Вітамін С
Основна функція сприяє виробленню колагену, загоєнню ран і формування кісток. Він також зміцнює кровоносні судини, підтримує імунну систему, допомагає організму засвоювати залізо і діє як антиоксидант.
- Хімічна назва: аскорбінова кислота.
- Дефіцит: це може привести до цинги, яка викликає кровоточивість ясен, втрату зубів, а також уповільнення росту тканин і загоєння ран.
- Хороші джерела: сюди входять фрукти і овочі, але приготування їжі руйнує вітамін С.
Вітамін B1
Вітамін B1 або тіамін допомагає запобігти ускладненням з боку нервової системи, мозку, м'язів, серця, шлунка і кишечника. Він також бере участь в потоці електролітів в м'язові і нервові клітини і з них. Це допомагає запобігти таким захворюванням, як бері-бері, які пов'язані із захворюваннями серця, нервів і травної системи.
- Хімічна назва: тіамін.
- Дефіцит: це може викликати бері-бері і синдром Верніке-Корсакова.
- Хороші джерела: до них відносяться дріжджі, свинина, злаки, насіння соняшнику, коричневий рис, цільнозерновий жито, спаржа, капуста, цвітна капуста, картопля, апельсини, печінку і яйця.
Вітамін В2
Вітамін B2 допомагає розщеплювати білки, жири і вуглеводи. Він грає життєво важливу роль в підтримці енергозабезпечення організму.
Рибофлавін допомагає перетворювати вуглеводи в аденозинтрифосфат (АТФ). Людський організм виробляє АТФ з їжі, а АТФ виробляє енергію в міру того, як це потрібно організму. Складовою АТФ життєво важливий для зберігання енергії в м'язах.
- Хімічна назва: рибофлавін.
- Дефіцит: симптоми включають запалення губ і тріщини в роті.
- Хороші джерела: до них відносяться спаржа, банани, хурма, окра, мангольд, сир, молоко, йогурт, м'ясо, яйця, риба і стручкова квасоля.
Вітамін B3
Він грає роль в перетворенні їжі, яку ми їмо, в енергію. Він допомагає організму використовувати білки і жири, а також підтримує здоров'я шкіри, волосся і нервової системи.
- Хімічні назви: ніацин, ніацинамід.
- Дефіцит: низький рівень призводить до проблеми зі здоров'ям, званої пелагрою, яка викликає діарею, зміни шкіри і розлад кишечника.
- Хороші джерела: приклади включають курку, яловичину, тунець, лосось, молоко, яйця, помідори, листові овочі, брокколі, морква, горіхи і насіння, тофу і сочевицю.
Вітамін B5
Він допомагає виробляти енергію, розщеплюючи жири і вуглеводи. Він також сприяє здоров'ю шкіри, волосся, очей і печінки. Людям потрібен B5 для синтезу і метаболізму жирів, білків і коферменту А.
- Хімічна назва: пантотенова кислота.
- Дефіцит: симптоми включають парестезію або «голки».
- Хороші джерела: це м'ясо, цільнозернові продукти, брокколі, авокадо і йогурт.
Вітамін B6
Його функції включають перетворення їжі в енергію і допомогу в створенні нейромедіаторів, таких як серотонін і дофамін. Вони допомагають метаболізму, створення клітин крові і збереженню здоров'я клітин.
- Хімічні назви: піридоксин, піридоксамін, піридоксаль.
- Дефіцит: низькі рівні можуть призвести до анемії і периферичної невропатії.
- Хороші джерела: до них відносяться нут, яловича печінка, банани, кабачки і горіхи.
Вітамін B7
Дозволяє організму засвоювати білки, жири і вуглеводи. Він також сприяє утворенню кератину, структурного білка шкіри, волосся і нігтів.
- Хімічна назва: біотин.
- Дефіцит: низький рівень може викликати дерматит або запалення кишечника.
- Хороші джерела: до них відносяться яєчний жовток, печінка, брокколі, шпинат і сир.
Вітамін B9
Вітамін необхідний для утворення червоних і білих кров'яних тілець в кістковому мозку, перетворення вуглеводів в енергію і виробництва ДНК і РНК.
- Хімічні назви: фолієва кислота, фолієва кислота.
- Дефіцит: під час вагітності це може вплинути на нервову систему плода. Лікарі рекомендують приймати добавки з фолієвою кислотою до і під час вагітності.
- Хороші джерела: до них відносяться листові овочі, горох, бобові, печінка, деякі збагачені зернові продукти і насіння соняшнику. Крім того, деякі фрукти мають помірну кількість.
Вітамін B12
Вітамін B-12 має вирішальне значення для нормального функціонування мозку і нервової системи. Він також бере участь в утворенні червоних кров'яних тілець і допомагає створювати і регулювати ДНК.
Метаболізм кожної клітини в організмі залежить від вітаміну B-12, так як він бере участь в синтезі жирних кислот і вироблення енергії. Вітамін B-12 сприяє вивільненню енергії, допомагаючи організму людини поглинати фолієву кислоту.
- Хімічні назви: ціанокобаламін, гідроксокобаламін, метилкобаламін.
- Дефіцит: низький рівень може привести до неврологічних проблем і деяких типів анемії.
- Хороші джерела: риба, молюски, м'ясо, птиця, яйця, молоко та інші молочні продукти, збагачені злаки, збагачені соєві продукти і збагачені харчові дріжджі.
Лікарі можуть рекомендувати людям, які дотримуються веганскої дієти, приймати добавки B12.