Вітамін Е - важливий вітамін, необхідний для правильного функціонування багатьох органів тіла. Він відіграє центральну роль у нашій імунній системі та діє як антиоксидант, нейтралізуючи вільні радикали, які пошкоджують клітини на генетичному рівні.
Вітамін Е, що зустрічається в природі, існує у восьми хімічних формах (альфа-, бета-, гамма- і дельта-токоферол, а також альфа-, бета-, гамма- і дельта-токотрієнол), які мають різні рівні біологічної активності.
Концентрація вітаміну Е (альфа-токоферолу) у сироватці залежить від печінки, яка поглинає поживні речовини після всмоктування різних форм із тонкого кишечника. Печінка переважно секретує лише альфа-токоферол через печінковий білок-переносник альфа-токоферолу; печінка метаболізує та виводить інші форми вітаміну Е. В результаті концентрація інших форм вітаміну Е в крові та клітинах нижча, ніж у альфа-токоферолу.
В яких продуктах міститься багато вітаміну Е?
Вітамін Е міститься в різних продуктах харчування та оліях.
-
Рослинні олії, наприклад олія зародків пшениці, соняшника та сафлори, є одними з найбагатших джерел вітаміну Е. Кукурудзяні та соєві олії також містять вітамін Е.
-
Горіхи (наприклад, арахіс, фундук і особливо мигдаль) і насіння (наприклад, насіння соняшника) також є одним із кращих джерел вітаміну Е.
-
Зелені листові овочі, такі як шпинат та брокколі, містять вітамін Е.
-
Виробники продуктів харчування додають вітамін Е в деякі сухі сніданки, фруктові соки, маргарини та пасти, а також інші продукти. Прочитайте етикетку продукту, щоб дізнатися, чи міститься у продукті вітамін Е.
Яка користь вітаміну Е?
Було зроблено багато заяв про здатність вітаміну Е зміцнювати здоров'я, а також запобігати та лікувати хвороби. Механізми, за допомогою яких вітамін E може забезпечувати цей захист, включають його функцію антиоксиданту та його роль у протизапальних процесах, інгібуванні агрегації тромбоцитів та посиленні імунітету.
-
Вітамін Е є потужним антиоксидантом. Він діє як перша лінія захисту від перекисного окиснення ліпідів, захищаючи клітинні мембрани від атаки вільних радикалів. Антиоксидантні властивості вітаміну Е розглядаються вченими як один із засобів профілактики онкологічних захворювань.
-
Вітамін Е дозволяє поліпшити живлення шкіри та волосся, знизити їх сухість, зміцнити нігті. Оскільки вітамін Е допомагає захистити організм від окисного стресу, він допоможе захистити шкіру від факторів навколишнього середовища. Він захищає клітини шкіри, стимулює утворення білків, відповідальних за регенерацію шкіри, отже – протистоїть передчасному старінню. Крім того, правильна та своєчасна регенерація шкірних тканин допомагає швидкому загоєнню подразнень та мікроушкоджень.
-
Здоров'я очей. Окисний стрес відіграє роль у захворюваннях очей, таких як катаракта. Катаракта - одна з найпоширеніших причин значної втрати зору у людей похилого віку. В основному вони виникають через накопичення білків, пошкоджених вільними радикалами.
-
Вітамін Е також регулює енергетичний обмін у м'язах, допомагаючи накопичувати енергетичний резерв – глікоген. Покращує роботу нервової системи та зміцнює імунітет. А ще сприяє засвоєнню корисних речовин, включаючи вітамін D, та захищає вітамін А від руйнування в організмі. Саме тому вітаміни А та Е називають партнерами.
-
Крім того, цей вітамін життєво потрібний для нормальної роботи репродуктивної системи. Вітамін Е сприяє поліпшенню вироблення сперматозоїдів у чоловіків, а у жінок бере участь у регуляції менструального циклу та пом'якшує неприємні симптоми при клімаксі.
Рекомендоване споживання
Рекомендації щодо споживання вітаміну E та інших поживних речовин наведено у рекомендаціях щодо раціону харчування, розроблених Радою з харчових продуктів та харчування (FNB)
Рекомендації FNB щодо вітаміну Е стосуються лише альфа-токоферолу, єдиної форми, що міститься у плазмі. FNB засновував ці рекомендації насамперед на рівнях поживної речовини в сироватці.
Адекватне споживання (AI)
Вік |
Чоловіки |
Жінки |
Вагітні |
Годуючі |
0-6місяців |
4 мг (6 МО) |
4 мг (6 МО) |
|
|
7-12 місяців |
5 мг (7 МО) |
5 мг (7 МО) |
|
|
1-3 роки |
6 мг (9 МО) |
6 мг (9 МО) |
|
|
4-8 років |
7 мг (10 МО) |
7 мг (10 МО) |
|
|
9-13 років |
11 мг (16 МО) |
11 мг (16 МО) |
|
|
14+ років |
15 мг (22 МО) |
15 мг (22 МО) |
15 мг (22 МО) |
19 мг (28 МО) |
Добавки вітаміну Е рідко завдають шкоди, якщо приймати їх у добовій дозі, що рекомендується. При використанні як щоденної добавки, доза 15 мг вважається безпечною та ефективною. Цього не можна сказати, якщо вітамін Е приймається у дозах, що перевищують 300 міжнародних одиниць (МО) на добу. При використанні лікування діагностованого дефіциту доза може бути збільшена. До всього, що перевищує цей поріг, слід підходити обережно, в ідеалі під наглядом лікаря і тільки для короткострокового лікування.
Найвищий безпечний рівень добавок вітаміну E для дорослих становить 1500 МО/день для натуральних форм вітаміну E та 1100 МО/день для штучної (синтетичної) форми.
Порівняльна таблиця найпопулярніших препаратів:
|
||||
100 МЕ |
200 МЕ |
400 МЕ |
400 МЕ |
200 МЕ |
д-альфа токоферол (67 мг) смешанные токоферолы (6.69 мг) |
d-альфа-токоферол (134 мг) смешанные токоферолы (25 мг) |
d-альфа-токоферол (268 мг) смешанные токоферолы ( 67 мг) |
d-альфа-токоферилацетата (268 мг) |
d-альфа-токоферол (134 мг) |
100 капсул |
30 капсул |
90 капсул |
250 капсул |
100 капсул |