Всі знають, що риб'ячий жир одне з основних джерел жирних кислот Омега 3. Але є ще одне джерело - це олія криля. Добавки з олією криля доступні вже багато років, але в даний час продаються як джерело омега-3 жирних кислот, що перевершують риб'ячий жир. Але чи дійсно вони кращі, ніж добавки з риб'ячим жиром?

У цій статті ми розглянемо, чим олія криля відрізняється від риб'ячого жиру і що краще вибрати?

Що таке олія криля?

Більшість людей знайомі з риб'ячим жиром, але менша кількість знають про добавки з олією криля.

Криль - це крихітні ракоподібні, схожі на креветок, які процвітають в Антарктичному океані і слугують їжею численним водним тваринам. Криль харчується фітопланктоном та морськими водоростями і знаходиться в самому низу харчового ланцюга. Олія криля – це незамінна жирна кислота з характерним червоним кольором. Зазвичай він дорожчий, ніж риб'ячий жир.

Риб'ячий жир - це речовина, що отримується з жирової тканини риб. Для його отримання використовують морську рибу, таку як лосось, тріска, анчоус, тунець, сардини. Добавки з риб'ячим жиром зазвичай є жовтого або золотого кольору.

Як і риб'ячий жир, масло криля багате EPA і DHA, двома типами жирних кислот омега-3, які забезпечують більшу частину його переваг для здоров'я.

Омега-3 жирні кислоти – це тип ненасичених жирних кислот, які життєво важливі для роботи мозку та нервів. Їх називають незамінними жирними кислотами, тому що ми не можемо виробляти їх самі і повинні отримувати їх з їжею.

Однак жирні кислоти в олії криля структурно відрізняються від жирних кислот у риб'ячому жирі, і це може вплинути на те, як їх використовує організм.

Яка різниця між олією Криля і Риб'ячим жиром ?

Хоча риб'ячий жир і олія криля є відмінними джерелами EPA і DHA, деякі дослідження показують, що організм може краще засвоювати і використовувати жирні кислоти в олії криля, ніж у риб'ячому жирі. 

  1. Масло криля обеспечивает более высокую биодоступность омега-3 (EPA и DHA) по сравнению с рыбьем жиром.

Жирні кислоти в риб'ячому жирі містяться у формі тригліцеридів. А більша частина жирних кислот в олії криля міститься у формі фосфоліпідів, отже, проходження омега-3 в олії криля через стінку кишечника в кровотік має бути легшим.

  1. Риба, що є джерелом риб'ячого жиру, часто містить тяжкі метали. Криль не становить такої небезпеки.

Криль харчується фітопланктоном та морськими водоростями і знаходиться в самому низу харчового ланцюга. В результаті в природному середовищі існування криль практично не піддається впливу важких металів, тому додаткове очищення не потрібно. Риб'ячий жир товарної якості повинен пройти додаткове очищення для видалення важких металів, які можуть бути присутніми.

 

  1. Олія криля містить потужний антиоксидант-астаксантин, який може захистити його від окислення та забезпечити деяку користь для здоров'я серця.

Антиоксиданти допомагають захистити організм від окисного стресу - типу ушкодження клітин, що викликається молекулами, які називаються вільними радикалами. Дослідження показують, що ізольований астаксантин знижує рівень тригліцеридів та підвищує рівень «хорошого» холестерину.

Олія криля містить антиоксидант під назвою астаксантин, якого немає у більшості риб'ячих жирів. Астаксантин надає олії криля червонуватий колір.

 

  1. Риб'ячий жир дешевший і доступніший

Однією з переваг риб'ячого жиру перед олією криля є те, що він, як правило, набагато дешевший і доступніший.

Хоча олія криля може розділяти і навіть перевершувати багато корисних властивостей риб'ячого жиру для здоров'я, але вона вимагає більш високих витрат. Через дорогі методи збору та обробки олія криля може бути в 10 разів дорожче, ніж риб'ячий жир.

Що слід приймати: олія криля чи риб'ячий жир?

В цілому, обидві добавки є відмінними джерелами жирних кислот омега-3 і пройшли якісні дослідження, що підтверджують їхню користь для здоров'я. Деякі дані свідчать про те, що олія криля може бути більш ефективною, ніж риб'ячий жир, у зниженні низки факторів ризику серцевих захворювань. Однак це дослідження дуже обмежене. Незважаючи на їх відмінності, і масло криля, і риб'ячий жир є відмінними джерелами DHA та EPA, і є багато досліджень, що підтверджують їхню користь для здоров'я.

Риб'ячий жир може бути розумним вибором, якщо ви шукаєте якісне джерело омега-3 за невисокою ціною.